Overstroming

Hoeveel water zou je gebruiken bij het douchen? Die gedachte schiet door me heen, terwijl ik heerlijk op mijn douchestoel zit en dat water over me laat komen. Afgelopen maandag heeft mijn huishoudelijke hulp het rooster van de afvoer nog gereinigd, dus laat ik dat water onbekommerd stromen. Maar als ik klaar ben, wacht me een nare verassing. Niet alleen de gang, maar ook de slaapkamer staan compleet onder water. Het lijkt wel alsof er een aquarium is leeggelopen. Eigenlijk loop ik nu keihard tegen mijn eigen beperkingen aan. Allemaal water en ik kan het niet dweilen en opruimen. Weer moet ik mijn schoonzoon bellen en vragen om hulp.

Even later is hij er al, maar dan nog, hoe krijg je al dat water opgedweild? Mijn schoonzoon, gelukkig zeer vindingrijk, graait al mijn grote badhanddoeken uit de kast en één voor één worden ze in het water uitgespreid. Weer een badhanddoek vol opgezogen water en nog één, en nog één. Eindelijk is het meeste water opgenomen. De doeken, zwaar van het water, gaan meteen in een emmer, dan in de wasmachine en draaien maar. Zo is de ergste ramp bedwongen. Ramen en deuren tegen elkaar open om te drogen.

‘s Middags is mijn helper in nood er alweer. Want de afvoer is nog steeds verstopt. Meer dan twee uren is hij bezig en nét zal hij de moed opgeven of met een luide PLOP… hèhè, de verstopping is losgeschoten. Opgelucht halen we adem.

Deze waterramp doet me onwillekeurig wel denken aan de overstromingen in Duitsland, België en Limburg eerder dit jaar. Wat hebben we via de televisie meegeleefd met die watersnoodramp. En met ontzetting gekeken naar de kracht van water en wind. Koelkasten, wasmachines, zelfs auto’s werden meegesleurd. Hele huizen waren weggeslagen. Alsof het kartonnen dozen waren, geen gewicht leken te hebben. Ja, dat was een échte ramp. Daarbij vergeleken valt de overstroming bij mij in het niet.

Wel is het laminaat bij de drempel kromgetrokken. Ik moet dus heel goed opletten dat ik daarover geen duikeling maak. Gelukkig heb ik meer schoonzoons en een andere is graag bereid om me te helpen en de nodige reparaties te doen. Kijk, aan zulke mannen heb je nog eens wat. En ik houd ze in ere, dat zeker!

Betty de Wit
Betty de Wit