Kleren maken de man

Dit oude spreekwoord is nog steeds van kracht. Mij komt het in gedachten als ik ze in Den Haag zo moeizaam zie voort struikelen om een tot samenwerkende regering te komen. Na, ik weet niet hoeveel pogingen om tot een stabiel kabinet te komen, zou dan eindelijk een bijeenkomst van een stuk of vijf bekwame mensen wel lukken. Een weekend in één of ander hotel, zonder iedere keer een storing, moest toch uitkomst brengen? Daar waren ze dan, gekleed in spijkerbroek en shirt, de één nog bonter dan de ander. Duidelijk afgesproken, in ‘vrijetijdskleding’. Ze waren vergeten dat kleding nog steeds de man en maakt. Het leek meer een stelletje jongelui onder elkaar, in plaats van heren en dames die gezag uitstraalden. Jammer, ook dat uitje mislukte. Het volk, de mensen die geregeerd moeten worden, werd steeds ongeduldiger. Nog geen regering!

Toen ik een paar dagen later dezelfde mannen op televisie zag, keurig in kostuum, had je daarmee zo op weg kunnen gaan naar een nieuw kabinet. Kleren maken tóch de man en het loont de moeite daar goed aandacht aan te besteden.

Trouwens, met Prinsjesdag op de derde dinsdag van september had ik ook wel wat moeite. Sober is goed, maar ik miste niet alleen de rijtoer en de balkonscène van de koning en koningin. Ik miste ook de hoedjes, er waren er maar een paar. Die hoedjes zijn anders voor veel mensen een bron van vermaak. Ook heb ik onze koningin Máxima wel ééns fraaier uitgedost gezien. De kleuren pasten niet echt bij elkaar, vond ik. Hoewel de koningin vrijwel alles kan dragen, maar dit? Nou, nee dus. En ook hier geldt het spreekwoord, kleren maken niet alleen de man maar duidelijk ook de vrouw, in dit geval de Koninklijke Hoogheid. Hoewel ze een massa raadgevers en geefsters om zich heen moet hebben, deed ze me denken aan een tienermeisje. Ook haar hoedje leek meer op een leuk passend mutsje op haar Koninklijke hoofd. Jammer hoor!

Alles was wat al te sober. Als dan later door de heer Hoekstra verteld wordt dat het met onze economie uitstekend lijkt te gaan. Dan blijkt, met al te sober zijn kom je er ook niet. Zoals mijn vader vroeger al zei: “Geld moet rollen”. Ook dat is een spreekwoord!

Ondertussen hoop ik maar dat de formatiebesprekingen nu eindelijk echt van de grond komen. Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een spreekwoord dat daar een beetje bij past. Wie de schoen past trekke hem aan of eh… vijf keer is scheepsrecht? Wie het weet, mag het zeggen.

Betty de Wit
Betty de Wit