Gezondheidsbrij

Dit woord stond laatst in de krant die ik lees, boven een recept. Nu hou ik niet zo van recepten, ben zoals ik dat noem ‘een slechte eter’. Altijd geweest. Ik erger me ook wel aan de vele kookprogramma’s die tegenwoordig op televisie verschijnen. Zelfs André van Duin moet zo nodig koken en Jannie doet mee! Het heeft mijn interesse niet, nooit gehad. Maar nu dat ene woordje boven dat recept: Gezondheidsbrij.

Een wereld van herinneringen komt bij me boven, een verjaardag uit mijn vroegste jeugd. Ik kom uit een groot gezin en de verjaardagen werden uitbundig gevierd. De jarige mocht kiezen wat er die dag gegeten werd en ik koos altijd gezondheidsbrij. Eén van de weinige gerechten waar ik dol op was.

Een verjaardag was altijd een heel bijzonder, feestelijk gebeuren. ‘s Morgens voor zessen was ik al wakker, veel te vroeg, maar slapen ging niet meer. Eindelijk uit bed, m’n zondagse kleren aan en dan naar beneden naar de grote hal, het hele gezin in een kring om me heen. Ik in het midden en toegezongen worden door vader, moeder, broertjes en zusjes. Een zenuwslopende gebeurtenis en dán de cadeautjes. In ieder geval een boek, maar ook vaak een dejeunertje. Nog zo’n mooi woord. Een dejeunertje, dat was een kop en schotel, bordje en een beker. En dan ‘s middags een vriendinnetje dat bij ons mocht eten: gezondheidsbrij. Of krentje brij, ook wel watergruwel genoemd, wat waarschijnlijk de oorspronkelijke naam zal zijn.

En nu lees ik dus dat lang vergeten woord in de krant, met recept en al. In geen jaren heb ik het gehoord, laat staan gegeten. Bessensap, rozijnen, krenten, parelgort, suiker en kaneel, even laten wellen, koken en je hebt gezondheidsbrij. Het hoorde bij mijn verjaardag. Hoe dat woord ooit in de vergetelheid is geraakt? Nu is het misschien nog wel in de supermarkt te koop, maar de feestelijke smaak van vroeger, de verjaardagsmaak heeft het niet meer.

Er zijn meer gerechten met een bijzondere naam, een mooi woord is Tutti Frutti. In mijn mond smaakt dat woord alleen al heerlijk. Je haalde die Tutti Frutti in een delicatessen winkel. Gemengde zuidvruchten, even laten opwellen een poosje laten koken, wat een delicate smaak! Ook dat heb ik in geen jaren horen gebruiken.

Waar blijft zo’n woord? Toch is het ergens in je hoofd blijven hangen! Binnenkort ben ik jarig en wordt ik 91 jaar. Zou ik me dan nog eens, voor één keer aan Gezondheidsbrij tegoed doen?

Betty de Wit
Betty de Wit