Familieproject in coronatijd

Daar zit ik met mijn nieuw uitgekomen boek in handen en ik ben er blij mee. Het ziet er verzorgd uit. Maar dan realiseer ik me dat het eigenlijk niet alleen míjn boek is. Het is een familieboek!

Betty de Wit Boek

Ja, ik heb het geschreven, dat is waar. Maar er kwam veel meer bij kijken. Mijn dochter heeft de teksten geredigeerd en dat is op zich al een karwei. Voor alle taal en verschrijvingen eruit zijn? Dan het enigszins ordenen, zodat je niet van hot naar her springt met je verhalen. Een kleindochter van me die de illustraties verzorgt. Ze tekent mij onder andere als oud dametje, met de kat in het mandje van haar scootmobiel. Mijn schoonzoon die alles bundelt en persklaar maakt, bestellen bij de drukker. Dan begint het al wat op een boek te lijken. Controleren en verbeteren van de proefdruk volgt.

Eindelijk komt er een doos boeken binnen en die moeten natuurlijk verkocht. Maar alle winkels, dus ook de boekhandels, zijn ‘in lockdown’. Dan gaat de familie weer verder met het project. Een kleinzoon en een kleindochter maken samen voor hun oma een website. Ze doen het vol enthousiasme en liefde. Hoeveel uren werk er in gaat zitten, vertelt mijn kleinzoon. Inderdaad, daarvan heeft oma geen enkele voorstelling of inzicht. Hij doet het technische gedeelte en zijn nicht vult het geheel. Ook zij is daar zeker twee dagen mee bezig.

Al met al bezorg ik in deze coronatijd veel mensen afleiding met dit project. Weer een andere kleinzoon bedacht de titel van het boek en hij scherpt de teksten van de website nog eens goed aan. Nog altijd heb ik geen inzicht over het gebruik van een en ander. Eerlijk gezegd heb ik zelf ook geen zin om me in alle computer mogelijkheden te begeven. Wel zie ik dat het een prachtig resultaat geeft en dat, als je een boek uitgeeft, de PR goed moet zijn. Met deze website is dat zeker het geval. Dus, zo begrijp ik van de jongelui, als ik op Google ‘bettydewit.nl’ in tik, dan kan ik de hele website zomaar lezen. Die moderne techniek geeft toch werkelijk een wonder aan mogelijkheden. Ik laat het verder maar aan de jeugd over.

Nooit heb ik geweten dat er zoveel werk in zit om gedachten uit iemands hoofd, om te zetten in een leesbare boekvorm. Dat het maken van een boek aan zoveel mensen werk en vreugde kan verschaffen. En zo voor vrolijke afleiding zorgt in deze toch moeilijke corona tijd.

Betty de Wit
Betty de Wit